Bortom Jesus och vapen, finns det filosofer i USA, har dom något inflytande? | Det Progressiva USA

print-9987697 Print This Post

Den österrikisk-amerikanske Berkeley-filosofen Paul Feurabend

På 1970-talet skapade den engelske populärfilosofen Bryan Magee en superb tv-serie med intervjuer med några av den tidens största filosofer, en serie som sen resulterade i en lika superb bok. En bok som jag starkt rekommenderar liksom alla Magees böcker f.ö. en del av vilka har översatts till svenska.

Tv-serien gick i så gott som alla länder i första världen, och även Japan har jag för mig – utom i det väldiga USA där man inte kunde se någon anledning att utsätta medborgarna för något so oamerikanskt och ogudaktigt som filosofi.

Vem vet vad som kunde inträffa om amerikanerna började tänka själva? Det var f.ö. den faran, mer beswtämt “sexual immorality and atheism”, som fick City College of New York att vägra släppa in den världsberömde filosofen Bertrand Russell år 1940.

Så det är med viss förvåning som jag läser en artikel just om filosofi i New York Times:Simon Critchley skriver i Ndew York TimesWhat Is a Philosopher? :

From the ancient Greeks to Giordano Bruno, Spinoza, Hume and right up to the shameful lawsuit that prevented Bertrand Russell from teaching at the City College of New York in 1940 on the charge of sexual immorality and atheism, philosophy has repeatedly and persistently been identified with blasphemy against the gods, whichever gods they might be. Nothing is more common in the history of philosophy than the accusation of impiety. Because of their laughable otherworldliness and lack of respect social convention, rank and privilege, philosophers refuse to honor the old gods and this makes them politically suspicious, even dangerous.

Might such dismal things still happen in our happily enlightened age? That depends where one casts one’s eyes and how closely one looks.

Nu finns det givetvis filosofi och filosofer vid de amerikanska universiteten. Berkeleys filosofidepartetement , liksom Stanfords, Harvards, Yales och Princetons, för att bara nämna några, är världsberömda.

Berkeley är dock det universitet som har vinnlagt sig mest om att nå ut till allmänheten utanför universitets murar.

Men trots att Berkeley-filosofer som John Searle och Paul Feyerabend, min egen favorit, har lästs av många intresserade amerikaner så förblir USA unikt i västvärlden som ett anti-filosofiskt samhälle.

Att amerikanska medier skulle sända program som Filosofiska Rummet eller ge utrymme åt filosofer som Torbjörn Tännsjö i samhällsdebatten skulle slå många amerikaner som befängt och få Den Kristna Högern att gå upp i limningen och anklaga medierna för antiamerikanism och gudlöshet precis som i New York för 70 år sen.

Så filosofin frodas definitivt här i USA men det är i små segregerade universitetsgetton och i kosmopolitiska storstäder som San Francisco och New York. I resten av USA, i Jesuslandet, så vägrar man att ens försöka tänka fritt och det utgör faktiskt en stor fara för världsfreden.

Faktum är att amerikanska filosofer paradoxalt nog antagligen läser mer utanför USA än inom landet.

Inte ens den så intelligente Barack Obama verkar ha läst någon filosofi – annat än den evinnerliga bibeln.

Precis varför USA är så anti-filosofiskt är svårt att riktigt få nått grepp om, för landet grundades av 1700-talsmänniskor som var väl insatta i den franska och engelska filosofin, män som Benjamin Franklin, John Adams och Thomas Jefferson för att bara nämna några. Men det har blivit de fanatiska kristna strömningarna som har tagit överhanden, speciellt under de senaste decenniierna med den Kristna Högern och namn som deras senaste galjonsfigur Sarah Palin.,

Technorati Tags: Filosofi i USA, Amerikansk filosofi, Filosofer i USA, Philosophy in the United States

Svenska bloggar om: Filosofi i USA, Amerikansk filosofi, Filosofer i USA, Philosophy in the United States