Bröllopet: Victoria och Daniel som skattefinansierade megastjärnor, representerar dom verkligen Sverige? | Det Progressiva USA

print-3142846 Print This Post

4679733138_78500d126a_m-7742158

Psst, köp inte BP:s aktier.

Är kungen och hans familj, främst då Victoria och Daniel, verkligen bra representanter för morgondagens Sverige? Är dom verkligen “i tiden?”.

Ja varför har vi en kungafamilj egentligen, vad sysslar dom med hela dagarna?

Kungens uppgifter enligt regeringsformen är som bekant synnerligen enkla: Så här står det på kungens egen hemsida:Kungens uppgifter av:

(1. Konungen är rikets statschef) 2. Han leder den särskilda konselj som sammanträder vid regeringsskifte, (liksom de regelbundna så kallade informationskonseljerna med regeringens ledamöter). 3. Han öppnar årligen riksmötet. (4. Han är ordförande vid sammanträde med Utrikesnämnden.) (5. Han är främste representant för den svenska försvarsmakten.)

(6. I sin funktion som rikets främste representant i förhållande till andra länder ackrediterar Kungen utländska ambassadörer. )

Jag har satt alla triviala uppgifter inom parentes. Men det är farligt att underskatta kungen, för han är egentligen den störste och inte minst fräckaste nydanaren av alla kungar sedan 1800-talet. I istället för att sitta och hänga på Noppes och skjuta en massa älgar mellan de årliga invigningarna av riksdagen så har kungen helt fräckt förvandlat sig själv och sin familj till Sveriges största skattefinansierade PR-firma. Och det är inte litet pengar det rör sig om.

Svante Lidén i Aftonbladet har alla detaljer: Jag vill ha mycket mer pengar” hoppas på löneförhöjning Kung Carl Gustaf får 87 miljoner om året av riksdagen och har en förmögenhet på 257 miljoner. Men han tycker inte att pengarna räcker. Kungen är inte nöjd med 87 miljoner kronor per år. Kungen vill ha mer pengar. Skattebetalarnas miljoner räcker inte. – Självklart inte, jag skulle vilja ha ännu mer, säger Carl Gustaf.

Men kungen tycker inte att pengarna räcker. – Det är klart att det ser jättemycket ut. Men jag är ju inte ensam. Vi är över 200 anställda och vem som helst kan kan räkna ut vad det kostar. I de 87 miljonerna ingår kungafamiljens årliga apanage på 44 miljoner. De pengarna ska användas till kungens representation och privata konsumtion. Om majestätet tycker att skattebetalarna bidrar med för mycket?

– Självklart inte, jag vill ha mycket mer.

Men behöver vi verkligen en helstatlig PR-firma? Det står ingenting i författningen om att kungen ska göra PR för Sverige, inte ett ord. Det är sånt som vi har Svenska Institutet, H&M, Ikea och Stieg Larssons böcker till.

Kungens PR-verksamhet är inte lönsamt, allra minst sedan han helt förbluffande fick regeringen att gå med på att skattefinansiera hela den kungliga familjen plus en jättestor personlig stab till en årlig summa av 87 miljoner! Hur pengarna används har riksdagen ingen insyn i.

Såhär skriver Olle Wästberg i ett av sina nyhetsbrev om kungen:

Gör kungen någon nytta?

Kungen har hyllats i tidningar och av politiker i samband med invigningen av världsutställningen i Shanghai. Eftersom jag både sysslat med bilden av Sverige och varit med på statsbesök och officiella besök fick jag frågan i Sveriges television om det stämmer……

I USA, som är en fungerande marknadsekonomi (och där man dessutom är stolta över att vara en republik), öppnar inte kungahuset många dörrar. Däremot lockar de kungliga till t ex välgörenhetstillställningar på ett sätt inte en president skulle göra. I centralstyrda statshandelsländer är det av stor betydelse att nå fram till rätt beslutsfattare – och då är det inte sällan lättare med just en kung.

Kanske är det logiskt: Diktaturer tycker ju inte det är konstigt att statschefen inte är folkvald.

Kungen har alltså lyckats med det helt otroliga att få skattebetalarna att finansiera hela sin familj som sannerligen inte lever blygsamma liv. Istället för att som alla andra föräldrar i landet och världen pusha på för att barnen skulle få en bra yrkesutbildning och framgångsrika karriärer, så ordnade kungen det så att de istället får leva på stadsbidrag, en a-kassegräddfil, livet ut!

Och kungabarnen verkar inte ha haft det minsta intresse av att stå på egna ben. Victoria är idag fyllda 32 och saknar till skillnad från så många andra i hennes samhällsskikt, förunderligt nog akademiska meriter. Hon tog studenten 1996, alltså för hela 14 år sen och har sen, enligt Wikipedian, studerat ett år vid Université Catholique de l’Ouest i Angers i Frankrike och två år vid Yale University i USA. Men på Yale gick hon inom parentes på en speciell linje och inte som ordinarie student och hennes studier ledde heller inte till någon examen. Hösten 2004 läste hon också en B-kurs i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Vad har hon gjort under de resterande 10+ åren, och vem betalar Jo det senare är enkelt, det har skattebetalarna och det är egentligen rätt underligt att ingen verkar ha reagerat på att kungen har lyckats driva igenom att hela hans familj ska finansieras av skattebetalarna.

Det där med kungabarnens sporadiska utbildning går f.ö. som en röd tråd för dom alla:
Prins Carl Philip har, fyllda 31, enligt Wikipedian tydligen inte arbetat en dag i sitt liv

Han tog studenten 1999. År 2006 avslutade Carl Philip en tvååriga utbildning på Forsbergs Skola i Grafisk design & Reklam…. Under våren 2009 började han studera vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp,

Märk att prinsen tog studenten 1999 och sen sex år senare avslutade han en tvåårig utbildning i grafik och sen tre år senare påbörjade nya studier.

Prinsessan Madeleine har, igen enligt Wikipedian, studerat men heller aldrig skaffat sig ett jobb. Så kungabarnen som ju knappast är barn längre tänker tydligen leva på skattebetalarnas pengar livet ut.

4649102730_c4ce5c07d7_m-8378315

Det här kommer att leda till problem, för Victoria kommer inte att efterträda sin far förrän denne dör, och Bernadottarna blir som bekant gamla. Victoria kommer att tillbringa större delen av sitt arbetsföra liv, nära 40 år, med att “träna” inför uppgiften att en gång kunna öppna riksdagen.

Hennes egna barn kan mycket väl komma att hinna komma upp i tjugoårsåldern innan deras farfar faller ifrån, vilket betyder att även dom kommer att kräva apanage.

Nu kanske det här trots allt inte gör så mycket. Som TT skriver så är kungabarnen och inte minst kungen själv mycket förmögna, dom behöver egentligen inte arbeta: Kronprinsessan är en riktig aktieklippare på börsen – Sverige – E24

Inte nog med att bröllop stundar. Kronprinsessan Victorias aktier går långt mycket bättre än börsindex. Sedan sommaren 2008, när finanskrisen slog till i världen, har kronprinsessans direktägda aktier i 15 storbolag ökat med drygt 14 procent, till att i dag vara värda cirka 14,1 miljoner kronor. Prinsessan Madeleines direktägda aktier är värda 13,7 miljoner kronor. Foto: Scanpix Börsindex under samma tid har bara stigit med fem procent, skriver Dagens Industri. Kronprinsessan har stora poster i Hansdelsbanken och riskkapitalbolaget Ratos. Hon äger även aktier i Hennes & Mauritz och investmentbolagen Melker Schörling AB och Lundbergs. I dessa tre är vänner till kronprinsessan högt uppsatta. Prinsessan Madeleines direktägda aktier är värda 13,7 och prins Carl Philips 12,7 miljoner kronor. Men kungen slår dem alla. Hans direktägda aktieportfölj är värd 114 miljoner kronor.

Men då undrar man samtidigt hur fokuserade de är på PR-arbetet. För samtidigt har kungafamiljen förvandlats till något helt nytt, megastjärnor av Hollywood-snitt som reser jorden runt och festar på alla inneställen. Och pressen hänger med, speciellt nu under årtusendets bröllop.

Som Erik Gripenholm skriver på DN om hur kändishysterin nu har blivit kvävande:Ni kväver mig

Ni kväver mig. Vi kan inte hålla på så här. Efter bröllopet får det vara slut. Ni kan återgå till ert, vad det nu är ni gör, och jag kan hålla på med mitt. Varje gång jag ser er påminns jag om att vårt statsskick är en bisarr personkult, som dessutom används i kommersiella syften,

4648481709_b911608abd_m-1979437

Istället för att förvandla sig och sin familj i tiden så lever kungafamiljen kvar i en för länge sedan svunnen tid, någon gång mot slutet av 1800-talet när kungar och drottningar gjorde officiella statsbesök och själva skötte utrikespolitiken. Oändligt mycket vatten har flutit under oändligt många broar sen dess men många svenskar verkar fortfarande tro att kungen, ja hans statsbesök är fortfarande viktiga.

Jag har själv kunnat konstatera att trots kungabarnens flitiga vistelser och festande i USA så har kungen aldrig belönats med en enda doktorshatt från något aldrig så blygsamt amerikanska universitet. Något som prins Bertil lyckades med redan 1938 och som Karl Gerhard har sjungit om.

Kungafamiljen skulle lätt, om de ville, kunna leva i tiden. Barnen skulle kunna göra som alla andra svenska ungdomar, söka sig jobb och karriär och göra rätt för sig och inte enbart leva för att festa.

Kungen skulle lätt kunna göra som sin farfar och sköta kungayrket på deltid.

Men det finns små tecken på att svenskarna på sikt kan komma att bli trötta på kungafamiljen.

Victoria har fått kritik för att hon, trots att hon har pryat på UD, ändå bjöd in Kim Jong Ils ambassadör och en mängd andra diktaturrepresentanter till sitt bröllop.

Hon har låtit bygga ut Haga slott så att allmänheten inte längre har tillgång till grönområden de har kunnat ströva i i decennier. Så här skriver David Igra på ett DN-chatt

Jag har tidigare ställt mig helt likgiltig inför både monarkin och hela bröllopsspektaklet, men en dag i Hagaparken ledde till att jag närmare började reflektera kring tingens beskaffenhet. Det visar sig, som så många andra besökare i parken kommer att upptäcka, att en väldigt stor del av Hagaparken numera är det blivande unga parets privata trädgård, omgärdad av ett högt staket och övervakningskameror.

Det här blev för mig en väldigt otrevlig överraskning och ledde till mitt tvivel kring monarkins framtid i Sverige. För det måste väl finnas andra platser man som ung kan bo på som inte kraftigt begränsar allmänhetens tillgänglighet till grönområden. Hur kan det komma sig att vänsterpartiet var de enda som var kritiska till detta? Går det att ta tillbaka dispositionsrätten eller är det för sent nu?

Allteftersom apanaget kommer att växa och festandet fortsätta så kommer folk allt mer att ifrågasätta hela kungafamiljen.

Här tror jag att republikanska föreningen kan hjälpa till att demokratisera Sverige genom att visa hur enkelt och smärtfritt det faktiskt är att avskaffa kungahuset.

Axplock från den nordiska pressen:

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Nyheter – Toppnyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Sydsvenskan – Nyhetsdygnet, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter, GT: Nyheter,
VG RSS, Resumé: Nyheter

Technorati Tags: Kungahuset, Prinsessbröllopet, Republikanska Föreningen, Swedish royalty, Swedish King, Republik nu, Republik Kungahuset, Kronprinsessa Victoria, Prins Carl Philip, Drottning Silvia, Prinsessan Medelaine Florida, Victoria och Daniel

Svenska bloggar om: Kungahuset, Prinsessbröllopet, Republikanska Föreningen, Swedish royalty, Swedish King, Republik nu, Republik Kungahuset, Kronprinsessa Victoria, Prins Carl Philip, Drottning Silvia, Prinsessan Medelaine Florida, Victoria och Daniel