January 22, 2011 – USABloggen.se

5379772774_ac4926165b-6462088

[print_link]

Jag är glad att se att jag inte är den ende som ser paralleller mellan hur Nordkorea rapporterar om sin diktator och hur svenska medier och speciellt SVT rapporterar om Victoria Bernadotte.

Något mer förljuget, inställsamt och rent sjukt fjäskigt tror jag faktiskt inte finns någonstans utanför Nordkorea.

Fjäsket handlar mest om Victoria som verkar kräva att ständigt stå i händelsernas centrum trots att hon lätt skulle kunna be pressen att ändra ton och trappa ner på de ständigt insmickrande lismandet. Men det gör hon inte.

Varthän hon och hennes man än beger sig så kommenderas skolbarn ut precis som i Nordkorea och det bryter omedelbart ut en “rojalistisk yra” (hörrni ungar, vifta med flaggorna, mera, skrik högre för fan!!!).

Vickan är en världskändis, superintelligent, språkkunnig, välklädd och hon drar in miljardbelopp till den svenska statskassan bara hon visar sig. Vad hon kan, vad hon vet, hur hon för sig. Kvinnor niger och vuxna män gråter öppet när hon visar sig.

Johan Nordström skriver i Aftonbladet om Anna Hedenmo kritk av SVT:s lismande och öppna kungafjäsk som nu nått Nordkoreanska proportioner: SVT gravidbråkar
redan om Victoria
:

Förra årets SVT-bevakning av kronprinsessans bröllop är enligt Anna Hedenmo ett avskräckande exempel.

Morgonprogrammet ”Gomorron Sverige”, årskrönikan ”Året med kungafamiljen” och Ebba von Sydows program ”Det kungliga bröllopet” sågas jäms med fotknölarna.

– Är detta verkligen värdigt en nyhetsredaktion? Och vad väntar oss nu – dagligt baby-extra till frukosten?

Hon drar även paralleller till Nordkorea, men det är att gå för långt, menar SVT:s programdirektör Jan Axelsson.

Sverige är faktiskt ett demokratiskt land. Hur gärna Victoria än vill stå i centrum så behöver varken SVT eller tidningarna spela med. Och om man nu absolut måste rapportera om familjen Bernadotte så måste man faktiskt göra det objektivt och inte som i Nordkorea. Inte ord om kaffeflickor, nazistpappor eller någonting som på det minsta sätt stör den bild som familjen Bernadottes mäktiga mediamaskin vill förmedla via “hovexperter” och “hovreportrar”.

Sverige behöver sin egen Jasminrevolution, så här kan det inte fortsätta, det här är faktiskt rent sjukt. Vad är det som får garvade journalister och TV-folk att bete sig som om de bodde i en diktatur? Det här är någon slags masspsykos som vi måste vakna upp från.

[tags]Republikanska Föreningen,Bernadotte, Bertil Hult Victoria mutbrott, Gunnar Stetler, Hovet mutor, Kronprinsessan och USA, Kronprinsessan Viktoria och USA, Kungahuset, Kungahuset och USA, Kungen och USA, Mutskandal Hovet, President i Sverige, Prinsessbröllopet, Rojalister i Sverige, Royal wedding Sweden, Swedish royal family, Swedish royal wedding, USA och Kungen, Varumärket Sverige, Varumärket Sverige i USA, Victoria Mutbrott, Victoria och Daniel[/tags]

2383864178_9915e0ca7b_m-9267308

På tisdag ska president Obama hålla sitt årliga State of the Union-tal till nationenvid mittpunkten av hans (första?) presidentperiod.

DN har bett ett antal svenskar att kommentera Obamas första två år vid makten, men jag tycker inte att de har gjort mer än skrapat på ytan:

Martin Gelin som är bosatt här i USA ger syn sin på Obamas framgångar under hans första två år i Vita Huset: Obamas USA har en identitetskris

Sjukvårdsreformen, stimulanspaketet som räddade miljoner jobb och fick ekonomin att vända. Misslyckanden: den höga arbetslösheten, den otillräckliga finansreformen. Utrikespolitiskt står han för en ny riktning men har ändå fortsatt vissa av Bush-tidens krigsmetoder. Som kommunikatör kan han bli bättre på att sätta agendan. Allt för ofta anpassar han sig efter högerns problemformuleringar och låter republikanerna placera ut målstolparna för debatten.

M.a.o. en svag ledare som låter motståndarna sätta agendan, vilket är helt riktigt. Med tanke på hans gudabenådade retorik är det ofattbart hur tafatt han har varit.

Lise Bergh, generalsekreterare Amnesty ger sin syn på Obama: Löftena om mänskliga rättigheter har inte infriats.

Förväntningarna var kanske orealistiskt höga med tanke på utgångsläget och de allvarliga övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter som förekom under George W Bush:s regeringstid. När det gäller mänskliga rättigheter har han inte lyckats infria alla sina löften, exempelvis att stänga Guantánamo eller att utkräva ansvar för de brott mot mänskliga rättigheter som begåtts av av amerikanska regeringsföreträdare, personal från säkerhetstjänsten och militär.

Det här är helt riktigt men visar samtidigt hur många européer, däribland jag själv, såg Obama som en mer europeisk politiker än George Bush, en man som delade europeiska grundvärderingar.

Men dom förhoppningarna har tyvärr inte infriats. Precis som George Bush så är Obama i grunden en amerikan. Han har betydligt mer gemensamt med Bush än med Reinfeldt. Bush och Obama är t.ex. båda kristna på ett sätt som knappast ens Göran Hägglund kan förstå. De är stämplade av en helt annan kultur än den svenska. När dom talar så är det inom snäva amerikanska politiska ramar, som inte har mycket gemensamt med dagens svenska värderingar.

Så att tro att Obama skulle ha utkrävt ansvar för de brott som har begåtts under Kriget Mot Terrorismen visar hur européer har missuppfattat Obama.

Erik Åsard, professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier, ser så här på Obama: Omöjligt att infria förväntningarna

Största framgången är antagandet av viktiga lagar som sjukvårdsreformen, stimulanspaketet, finansregleringarna, START-avtalet och avskaffandet av “don’t ask, don’t tell”-lagen. Största misslyckandet är att polariseringen i Washington, som Obama lovade råda bot på, ökat under senare år. Vilka är hans största utmaningar under de kommande två åren? Inrikespolitiskt att få bukt med underskotten och arbetslösheten och att finna en strategi som kan leda till konstruktiva kompromisser med republikanerna. Utrikespolitiskt att avsluta krigen i Afghanistan och Irak, relationerna till Iran och Nordkorea samt utmaningen från ett alltmer självsäkert Kina.

Åsard borde ha lagt till att det var Obama själv som trissade upp förväntningarna så högt och att bland Obamas största misslyckanden är hans katastrofala misslyckande med att stifta fred i Mellanöstern, hans försök att imitera George Bush och eskalera i Afghanistan och hans kampanj mot WikiLeaks.

Anna Ek slutligen, ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen ger en svidande kritik av Obamas första två år i Vita Huset: Obama är ingen fredsduva

Han har inte heller anslutit USA till den internationella brottmålsdomstolen, ICC. Vilka är hans hittills största framgångar och misslyckanden? … ratificeringen av START-avtalet,…. Det största misslyckandet är utan tvivel att han inte har lyckats stänga Guantánamolägret och få fångarna ställda inför civila domstolar. Vilka är hans största utmaningar under de kommande två åren? Hantera den vapentokiga högern och få USA att skriva på ett Arms Trade Treaty . Vända den negativa utvecklingen i Afghanistan/Pakistan. Det enorma budgetunderskottet, liksom att minska de skyhöga militära utgifterna. Ratificera FN:s kvinnokonvention, barnkonvention och tortyrförbudet.

Anna Ek visar upp hur diametralt Obama och USA skiljer sig från Sverige och EU. Kvinnokonvention, barnkonvention, Internationella Brottmålsdomstolen är saker som Obama inte har något som helst intresse av.

Gåtan är hur den relativt unge Obama kan vara så atypisk för sin generation, så intensivt kristen och oförmögen att förnya sig själv och USA. Skillnaderna mellan Bush och Obama är minimala jämfört med de milsvida skillnaderna mellan Obama och Reinfeldt.

Det är mysteriet med Obama som ingen av de tillfrågade riktigt kunde svara på.

Alla fyra säger till slut att Obama bör vinna nästa års presidentval. Jag är inte lika övertygad. Problemet, är att demokraterna har förlorat guvernörsposten i flera viktiga delstater, bl.a.nyckelstaten Ohio och eftersom USA inte har en oberoende valberedning så ger det republikanerna ett stort försprång i nästa års valkampanj.

Jag tror själv att det är långt ifrån säkert att Obama vinner.

[tags] President Obama, Barack Obama, Vita Huset, Breaking News, Political News, White House, Joe Biden, Obamas Budget, Obama Budget, Amerikansk Politik, Anna Ek, Erik Åsard, Martin Gelin, Lise Bergh[/tags]

Axplock från den nordiska pressen:

Dagen.se – Stora nyheter

[print_link]

A decade ago America’s medical-technology firms dwarfed all others and China’s were barely visible. But according to PwC, a consultancy, America’s lead will shrink over the next decade on all important measures of innovation (see chart 1). China could well become a bigger force in this market than Europe by 2020—both by creating new medical technology and by using it.

Take sutures (for closing wounds), for example. The old approach was to make disposable ones and sell lots of them. But Chris Wasden of PwC notes that Chinese firms have undercut Western rivals by developing reusable ones.

Precis som man har gjort med s.k. “ren energi” så är Kina och även Indien på väg att spela en allt viktigare roll på den tidigare USA-dominerade internationella sjukvårdsmarknaden.

Och det kommer att driva ner priserna och göra sjukvården tillgänglig för miljoner människor som inte har råd att gå till doktorn idag.

USA har hittills inte känt sig tvingad att anpassa sig till den internationella sjukvårdsmarknaden och det är först det senaste året som man t.ex. har börjat införa den internationella ICD10-klassificeringen av sjukdomar, hittills har man hållit fast vid den äldre ICD-9.

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Debatt – hem,Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, svt.se – SVT Opinion

[tags]Sjukvård i Kina och Indien, Indien Kina USA sjukvård, Stents China, Sjukvårdsteknologi i Kina, Kina och USA sjukvård, Healthcare in Chine and the United States[/tags]

[print_link]

5377740225_69a760f447_m-9869231

Tobias Billström vägrar

När svenska politiker tack vare Wikileaks har ertappats med att ränna upp till amerikanska ambassaden för att blotta sina hjärtan och skvallra till amerikanerna så har de försvarat sig med att “ja men de har jag aldrig sagt, USA:s ambassadpersonal broderar och spetsar till för att framhäva sig själva”.

Sanningen är att amerikansk ambassadpersonal tidigt får lära sig vikten av att rapportera faktiskt och sakligt. I det här fallet deltog tre amerikanska UD-tjänstemän av vilka en, Political Counsellor Matthew H. Tueller, verkar ha fört protokollet medan den mycket rutinerade ambassadören Ryan Crocker ledde samtalet från amerikansk sida.

Att Crocker, Tueller eller Charles P. Ries som idag är knuten till tankesmedjan RAND här i Kalifornien och tidigare bl.a. var ambassadör i Grekland, skulle ha spetsat till eller missförstått vad som var i en synnerligen enkel diskussion är knappast troligt. USA:s utrikestjänst är baserad på att rapporteringen är tillförlitlig och i det här fallet hade minst två av de tre tjänstemännen kollat referatet innan det skickades vidare till Washington. Också inte att förglömma, vi får anta att man spelar in alla viktiga politiska samtal så att man vid behov kan referera till dom.

Samtidigt är det intressant att se att svenska regeringens diskussioner om att öppna en ambassad i Irak, en ambassad som idag har inte mindre än 12 tjänstemän inte fördes med Irak utan med USA. Irak hade tydligen ingenting med saken att göra.

Billström och Bildt är mycket skickliga på att svänga sig. De kan inte kommentera Wikileaks därför att det är “uppgifter från tredje part”.

Så här definieras tredje part:

Tredje part är den som står utanför ett avtal, men kan påverkas av förhållandena i det. Inom försäkring avser man ofta någon som drabbas av en skada, och riktar eller kan rikta skadeståndsanspråk mot en person som innehar en försäkring.

Första och andra part är då försäkringsgivare respektive försäkringstagare, medan tredje part är den som riktar ett sådant skadeståndsanspråk att försäkringstagaren kan utnyttja sin försäkring.

Dvs Wikileaks skulle vara tredje part och Wikileaks skulle ha förvanskat eller rent av fifflat med dokumenten. Men hur troligt är det med tanke på den enorma volym dokument som har lagts ut på nätet och som har granskats av kunnigt folk från ledande tidningar världen över.

Läs originaldokumentet: Wikileaksdokumenten :

Both the FM and Immigration Minister Tobias Billstrom said recent arrivals were more difficult to assimilate because they often arrive destitute (Billstrom estimated travel expenses alone exceed USD 20,000), poorly educated, and without professional or language skills. Bildt and Billstrom also mentioned several high profile honor killings as prompting more calls

for stronger immigration policies from the Swedish public.

Sanningen är att vad Bildt och Billström sa inte alls är konstigt. Sverige var berett att ta emot Kurder men dom “betonade att sedan 2003, hade de flesta irakier som kommit till Sverige araber. Han sade att under 2007 förväntade sig den svenska regeringen få 20.000 asylansökningar och att man skulle godkänna cirka 74 procent. De 26 procent som inte skulle godkännas var orsaken till att den irakiska invandringen hade blivit en inhemsk svenska politisk fråga och att det var kritiskt viktigt för den svenska regeringen att ingå ett utvisningsavtal med den irakiska regeringen”. OBS denna diskussion fördes alltså med den amerikanska regeringen som tydligen sen talade om för den irakiska regeringen hur det skulle bli.

Tobias Billström sade att “nyligen anlända [asylsökande] var svårare att assimilera eftersom de ofta anländer utblottade (Billström beräknade att enbart resekostnaderna översteg USD 20.000), lågutbildade, och utan professionella eller språkkunskaper”.

Billström tror tydligen inte att lågutbildade irakiska kamelskötare kan omskolas till högutbildade renskötare.

“Bildt och Billström nämnde också flera uppmärksammade hedersmord som föranledde växande krav på skärpt invandringspolitik från den svenska allmänheten”.

Det är svårt att se hur de amerikanska diplomaterna skulle ha kunnat missförstå så enkla påpekanden.

Nu kommer det här snart att glömmas, men en effekt kommer de här avslöjandena i alla fall att få. Om och när Julian Assange överförs till Sverige så kommer han sedan snart att förpassas till ett amerikanskt fängelse.

Och sen kan vi alla återgå att titta på Dansbandskampen och Stjärnorna på Slottet.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter

[tags]Tobias Billström, Carl Bildt, Irakier i Sverige, Hedersmod i Sverige, Sweden and the United States, Svenska ambassaden i Irak, Bildt och Billström, Irak och Sverige, Matthew H. Tueller, Ryan Crocker, Charles P. Ries , Kamelskötare [/tags]

… In the meantime, Larry Page, who read books on business as a young man, who at age twelve read a biography of Nikola Tesla and took away the lesson that it was not enough to be a brilliant scientist if you were not also a good businessman who controlled your inventions, had more aptitude for management than Sergey Brin. It was always assumed that one day Page would be C.E.O. Now that he is about to be, he will have to change. He is a very private man, who often in meetings looks down at his hand-held Android device, who is not a comfortable public speaker, who hates to have a regimented schedule, who thinks it is an inefficient use of his time to invest too much of it in meetings with journalists or analysts or governments.

Det som förenar Apple och Facebook är att de båda står för en sluten webb medan Google representerar den öppna webben. Så om Google förlorar sitt episka tvåfrontskrig så kan resultatet komma att bli en katastrof för den fria webben.

Den 55:årige Eric Schmidt petades av grundarna men kommer, efter ett år som styrelseordförande på Google, att bli mycket eftersökt på IT-marknaden.

Det är värt att tillägga att Apple officiellt inte har fått en ny VD i Tim Cook men att få här i Silicon Valley tror att Jobs kommer att kunna återvända till Apple.

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,digi.no, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags] Silicon Valley, Startupföretag, Riskkapital, Stanford University, Berkeley University, Palo Alto, IT, Google, Facebook, Twitter, Apple, Cupertino, Intel, Antitrustlagstiftning,Groupon,Android, Steve Jobs, Eric Schmidt[/tags]

[print_link]

5376931066_192feacce4-9013698

Bland dom några hundra volymer som jag har kvar från min kinesiska period är boken ovan skriven av en av de märkligaste personer jag någon träffat. Bernhard Karlgren (1889 – 1978) var en svensk sinolog och filolog. En man som trots att han endast vistades i Kina i två år genom att använda europeiska lingvistiska metoder lyckades rekonstruera hur det klassiska kinesiska språket uttalades på Konfucius tid. Eftersom de kinesiska tecknen inte redogör för hur de ord som symboliserar uttalas så var det här en rent fenomenal insats som inte var helt olik hur Arne Beurling under andra världskriget bröt tyskarnas kryptomaskin G-skrivaren.

Medan kinesiska forskare började lära sig de urgamla texterna som fyraåringar och dessutom hade den moderna kinesiskan som sitt modersmål så fick Karlgren börja långt senare i livet och det utan att leva i den kinesiska traditionen. Han bar ett gigantiskt kinesiskt bibliotek helt i huvudet och kunde tack vare sin rekonstruktion av det klassiska språkets uttal sedan rätta välkända klassiska kinesiska forskare i en tour de force som får en att kippa efter andan.

I glosa 248 på sidan 72 skriver Karlgren bl.a.: (Karlgrens kommentarer åtföljs av kinesisk text och bokstäverna a., b. c. osv hänvisar till kinesiska tecken och meningar)

Ordet Fa “law, norm, rule, model, method”, låneord för fei “to cast aside”, says Ou-yang Siu .. on bronze-inscriptions phrases like c: do not cast aside ny orders. This has been accepted by all later epigraphists (Liu Sin-yuan, Sun Yi-jang, Wang Kuo-wei, Kuo Mo-jo etc) – Reject: phonetically inadmissible. The theory, however has entailed curious reasonings. In the Ta Yu Ting inscription, a. occurs twice first in phrase d., secondly in phrase c. Since it cannot mean to cast cast aside in d, Wang Kuo-wei points out that in Ode 204, fei serves as loanword for a homophomous word fei or fa, great, in phrase d. but for b. to cast aside in phrase c. An amusing trick. Obviously a. has its ordinary reading piwap (the final -p preserved in our days in Cantonese etc) in both phrases d.=”To take as models and be faithful to the ancient kings. c.= Do not (make norms for:) censure my orders. …..

Det här fortsätter i hundratals sidor, det här är en nästan övermänsklig uppvisning i filologisk virtuositet. Umberto Eco skulle ha gillar Karlgren.

Själv övergav jag kinesiskan till förmån för datorspråken och har aldrig ångrat mig. Men övergången gjordes lättare av att ha läst litet av Karlgrens rent fenomenala forskning. För precis som de mänskliga språken är en kod så är också datorspråken en kod.

Vad fick honom att viga sitt liv till de klassiska kinesiska texterna. Hoppades han att hans forskning skulle komma att förändra vår syn på det klassiska Kina? Antagligen men som med Arne Beurling så var det ett pussel som Karlgren säkert fann oerhört stimulerande.

Den som är intresserad av Kinas historia och kultur bör besöka det utmärkta Östasiatiska museet där Karlgren länge var verksam och där jag träffade honom.

Karlgrens elev, akademiledamoten och sinologen Göran Malmqvist har f.ö. skrivit Karlgrens biografi på över 500 sidor.

[tags]Bernhard Karlgren, Sinologi, Filologi, Loan-Characters in Pre-Han Texts, Kinesiska i Sverige, Läs Kinesiska, Göran Malmqvist,Arne Beurling[/tags]

4071586326_47df112c04_m-4729001

Chicago, där “Chi” uttalas precis som “Ki” i Kina, var en gång en av USA:s största och mest betydande städer.

Idag har stan för länge sen passerat sitt bäst-före datum. Men i ett försök att komma igen så satsar man bl.a. på Kina, och Michael Wines skriver i New York Times om Hu Jintaos besök i Chicago: Hu Jintao Gets Rock-Star Treatment in Chicago – NYTimes.com

On Thursday, Mr. Hu dined on filet mignon with civic and business leaders and Mayor Daley, who announced a $1 million grant from the Margot and Tom Pritzker Family Foundation

to bring promising Chinese designers and architects to study at the Art Institute of Chicago. The following morning, Mr. Hu reciprocated. During a visit to Payton College Prep, he announced that his government would bring 20 of the school’s faculty and students to China during this summer, prompting cheers from students — all of whom are studying Mandarin and needed no translation to understand his remarks. Whether Chicago’s courtship of Mr. Hu will pay off remains to be seen. But so far, it has not done badly. About 30 Chinese companies have offices in the city, officials say, and about 300 Chicago companies operate in China.

Kina har anlagt ett Konfucius-institut i Chicago och det finns faktiskt också ett Konfuciusinstitut i Sverige, men vad jag vet inga skolor som satsar lika hårt på det kinesiska språket som man gör i ett växande antal skolor här i USA.

Så det kanske finns hopp för USA trots allt.

Axplock från den nordiska pressen:

Sydsvenskan – Nyhetsdygnet,
digi.no, NyTeknik – Senaste nytt

[tags]Kina Chicago, Kinesiska i USA, USA i Kina[/tags]