Kina – Page 5 – USABloggen.se

8175663994_fde28eb1f5_z-2805754

Den kinesiska IT-industrin är mobilbaserad på ett sätt som placerar den lång före IT-marknaden i både USA och EU, och den är på marsch västerut med nya produkter, och 2015 kan mycket väl komma att bli året när kinesiska mobiler och appar på allvar börjar konkurrera med i väst.

De kinesiska apparna brukar är färggranna och vanligtvis superbt designade. Och med namn som Alibaba, MoMo, WeChat och nu senast mobilföretaget Xiaomi, så kommer vi snart att bli lika förtrogna med en hel generation av kinesiska IT-företag som vi idag är med amerikanska ditton.

Paul Mozur och Shanshan Wang skriver i New York Times: The Rise of a New Smartphone Giant: China’s Xiaomi

Continue reading

15322631593_c5cc151091_m-1005082

Bilden är klickbar.

Startupmarknaden och riskkapitalet håller på att bli allt mer globalt. Det senaste exemplet är Formation 8 med kontor i Seoul, Shanghai, Beijing och Singapore, som säger sig kunna hjälpa startupföretag att nå ut till ledande företag i Asien.

Men har just etablerat en investeringsfond med den osannolika summan av en halv miljard som man nu tänker pumpa in i amerikanska startupföretag med potential att etablera sig i Asien.

Nota bene att en halv miljard dollar är mer pengar än du kan föreställa dig, och detta belopp kommer sen i sin tur att skapa helt ofattbara förmögenheter för investerarna och de startupföretag som klarar av konkurrensen i Asien.

Michael J. de la Merced skriver i New York Times: Formation 8, a Start-Up Aiming to Connect Silicon Valley With Asia, Raises $500 Million

Continue reading

15728328447_6d2e668308-4811723

Den kinesiska ekonomiska tillväxten saktar in och ekonomin behöver liberaliseras. Men liberalisering skulle betyda att regimens kontroll över ekonomin och hela samhället skulle minska.

Så den kinesiska regimens står mellan Scylla och Charybdis. Kontroll betyder felinvesteringar: The Chinese Economy Is Facing A $6.8 Trillion Nightmare That Could Get Worse medan liberalisering skulle riskera socialt kaos. Något man i Bejing vill undvika till varje pris.

Just i dagarna så strejkar lågbetalda kinesiska lärare i nordöstra Kina, Teachers’ Strikes Spread Across Northeast China, ett exempel på hur försiktig regimen måste vara för att undvika större oroligheter. Och det senaste från strejken ger vid handen att den fortsätter att spridas. Och det är lätt att en sån här strejk kan få myndigheterna att överreagera.

De sociala problem som USA brottas bleknar till oigenkännlighet jämfört med de problem som den kinesiska regimen brottas med. Från demonstrationerna i Hong Kong till strejker och allt större skillnad mellan rika och fattiga.

Continue reading

15290559673_68ebf19caf_n-5050986

Studentdemonstranterna i Hong Kong har vunnit sin första stora seger – Taiwan. När jag i slutet på 60-talet beslöt mig för att studera kinesiska på Taiwan istället för i Beijing så fick jag utstå i det närmaste hysteriska personangrepp från Maoisterna på Stockholms universitet. Hur kunde någon resa till den fascistiska diktaturen på Taiwan istället för det demokratiska Kina?

En student som sedermera blev ambassadör och som ska förbli namnlös trodde inte att jag skulle klara mig levande från den farliga resan.

Även om de flesta gamla maoister inte är redo att erkänna hur fel de hade, så är Taiwan idag faktiskt en demokrati, något man kanske inte den mest välmenande gamle maoist riktig kan säga om Kina.
Continue reading

Tiotusentals unga idealistiska Hong Kong-studenter mot diktaturen i Beijing. En klassisk konfrontation som bara kan sluta på ett sätt.

Och medan timmarna tickar iväg så verkar det nu allt troligare att Kina någon gång nästa vecka kommer att krossa demokratidemonstrationerna i Hong Kong. I alla fall att döma av de höjda röster man nu hör från kinesiska medier, som Chris Buckley rapporterar om i New York Times: Beijing Warns of ‘Chaos’ if Hong Kong Protests Persist

Continue reading

Medan dagens politiska elit i Kina hämtar sin inspiration från gamla kommunistiska koryféer som Mao Zedong och Deng Xiaoping, som båda föddes för över 100 år, så hämtar dagens unga Hong Kong-bor sin inspiration från västvärlden och idéer som demokrati, frihet och fria val.

Och bland de ledande dissidenterna i dagens Hong Kong finns den blott 17:årige Joshua Wong, som är den kinesske presidenten Xi Jinpings farligaste motståndare.

Chris Buckley och Alan Wong skriver i New York Times: Joshua Wong Emerges as Unlikely Teenage Leader in Hong Kong Protests

Continue reading

15402739765_ace04bc694-3371659

Paraplyrevolutionen i Hong Kong.

Ska man starta en revolution eller bara en proteströrelse så gäller det att fokusera på logistik.

Det är mycket enkelt. Om 100 000 människor samlas på ett torg för att demonstrera någon längre tid, så behöver dom stora mängder vatten och mat. Och flygblad, handdukar mot tårgas, förband mot batonger och gummikulor.

Man behöver också kommunikationsutrustning, klädbyte med rena strumpor, kalsonger, trosor och dambindor för att inte tala om sjukvårdsutrustning och tandborstar och tandkräm.

Att starta en revolution utan en uppsättning av rena underkläder är inte ens värt att tänka på. Glöm det.

Och inte minst, och inte att förglömma: 100 000 människor på ett torg – eller en äng, ett fält eller i en hage, var som helst – genererar alltid stora mängder urin och avföring. Utan undantag, oberoende av om dom äter eller inte. Det är ingen ide att argumentera emot, så är det bara, tro mig.

Så man måste sätta upp portabla toaletter och skaffa toapapper, minst tvåskiktigt. Ni har ingen aning om hur svårt eller rent av omöjligt det är att starta en revolution med enskiktigt toapapper, eller ännu värre, med tidningspapper eller vanligt dokumentpapper.

Så Säpo kommer och gör batongrazzior och ni tas till fånga och dom klär av er och kan läsa hela revolutionsplanen på er nakna stjärt! Tala om brist på planering, tala om bortkastad tid, tala om svek mot revolutionen!

Och sedan måste man tömma toorna med jämna mellanrum och frakta bort avföringen. Och det är definitivt inte lika spännande och romantiskt som att demonstrera och hålla sex-timmars tal till folket, och det luktar dessutom pyton.

Men utan logistik så kollapsar snart de flesta proteströrelser. Historien känner inte till en enda revolution som lyckades utan portabla toaletter. Det är kanske ingenting som ni får lära i skolan, och definitivt ingenting som Lenin eller Mao skrev om i sina revolutionära skrifter. Men det är inte desto mindre sant, tro mig. Det här är något som jag kan, ut i fingerspetsarna.

Och som Chris Buckley och Austin Ramzy skriver i New York Times, så är det här något som studenterna i Hong Kong också förstår och redan har åtgärdat: In Hong Kong, Clean and Polite, but a Protest Nonetheless

Continue reading

På Hackathonen på den kinesiska inkubatorn i Santa Clara här i Silicon Valley så lyssnade jag på ett intressant anförande från en av grundarna av ett av Kinas mest framgångsrika startupföretag, Zapya, som gör det möjligt att fildela med mobiler utan Internet. Ja eller med Internet med för den delen.

Det viktigaste för Zapya-grundarna var att precis som grundarna av Youtube lösa ett problem som de själva hade. Och precis som med Youtube och Dropbox så handlade det om att fildela.
Continue reading

14631533809_5c038dc2ef_z-5315810

Foto USAbloggen.

Hutong eller 胡同 är namnet på de gamla gränderne i Beijing som kanske mest kan liknas vid de gamla gränderna i Gamla Stan i Stockholm på 1800-talet. Trånga, smutsiga och hälsovådliga med utedass, ohyra och inte minst råttor. Men i efterhand romantiska, i alla fall för de som inte behövde bo där.

Idag är de flesta Hutong, men vissa finns kvar, och att bo där är ungefär som att bo i dagens Gamla Stan. Lätt romantiskt, även om bostadsytorna är minimala och vissa av utedassen faktiskt finns var.

Men vad man gör idag är att renovera så att sågspånen och råttorna ryker, och resultatet blir oftast ett mysigs hus som lika gärna kunde ligga i dagens Stockholm eller New York, som bilden härunder visar.

Continue reading