Kina – Page 6 – USABloggen.se

Bilderna från Hong Kong med flera hundra tusen demokratidemonstranter visar att den kinesiska ledningen i Beijing är en koloss på lerfötter. Dagens unga kineser är väl medvetna om hur omvärlden ser ut, eftersom stora mängder av dom studerar i utlandet, reser ut som turister och för med sig hem en bild av hur det kunde se ut i Kina om bara….

Keith Bradsher, Michael Forsythe och Chris Buckley skriver i New York Times: Huge Crowds Turn Out for Pro-Democracy March in Hong Kong, Defying Beijing
Continue reading

När president USA:s justitieminister Eric Holder oväntat åtalade fem kinesiska medborgare för att bedriva industrispionage mot USA, så slängde han en brandfackla mot Kinas president Xi Jinping som kommer att få vittgående konsekvenser. För de fem är statsanställda och genom att åtala dom så pekar han ut Xi Jinping och hans regering för industrispionage mot USA. Att dom säkert gör det är en sak, men det är alltid dumt att ge sig på länder eller människor som är både större, slugare och inte minst starkare än en själv. Speciellt eftersom president Obama själv bedriver industrispionage inte bara mot Kina utan världen över.

Som David Sanger utan omsvep beskriver i en insiktsfull artikel i New York Times: U.S. Snooping on Companies Cited by China

Continue reading

Om man ska anklaga människor för att ha begått ett brott så hjälper det om man inte själv redan har begått liknande brott. Speciellt om man själv är gäldenär till den man åtalar.

Man behöver inte vara speciellt pro-amerikansk eller anti-kinesisk för att acceptera att de åtal om USA:s justitieminister Eric Holder nu riktar mot fem namngivna kinesiska hackare säkert är baserade på starka bevis. Det är dom utan tvivel. Samtidigt är det aningen fräckt av Obama-regeringen, som själva bedriver massivt dataspionage över hela världen, inklusive Kina, att nu, insvept i en vit skrud av oskuld och rättrådighet uttrycka sin vrede över att fem kineser sysslar med precis samma sak. Jag skulle f.ö. gissa att NSA har betydligt fler än fem personer som sysslar med dataspionage mot Kina.

Men det är givetvis klart att orsaken till att USA spionerar på Kina är för att skydda det fria amerikanska samhället, meden orsaken till att Kina spionerar på USA är för att åsamka USA så stora ekonomiska skador som man överhuvudtaget kan. Så det handlar självklart om två helt olika saker.

Michael S. Schmidt och David E. Sanger skriver i New York Times: 5 in China Army Face U.S. Charges of Cyberattacks

Continue reading

Den kinesiska webben är världens största med mängder med intressanta företag och trenden. Som söta kinesiska tjejer som sjunger karaoke på webben från sina små våningar till tusentals tittare som kan chatta med sina stjärnor i realtid. Kolla på YY.com för att se hur det fungerar.

Den här trenden är intressant även utanför Kina, som ett exempel på hur amatörer kan tjäna pengar på webben vid sidan av de etablerade kanalerna.

David Barboza skriver i New York Times: Lucrative Stardom in China, Using a Webcam and a Voice

Continue reading

“Tankar i Havanna” från 1978, Björn Afzelius medryckande hyllning till Castrodiktaturen på Kuba, var en produkt av sin tid. En i dag pinsam produkt som Afzelius var intelligent och insiktsfull nog att ta avstånd från tjugo år senare i sin skrift En Gång i Havanna.

Det är få unga idag som förstår vad en diktatur verkligen innebär i all sin kvävande maktfullkomlighet. Men för den som vill göra försöket, så titta på SvT:s utmärkta program Saknad, om den svenska gruppen “Missing People”. En organisation som letar efter försvunna människor. Som letar efter försvunna människor på egen hand och som inte styrs av staten. I länder som Nord Korea, Syrien, Iran, Saudiarabien och Kuba och många andra diktaturer så är s.k. Icke-statliga organisationer helt och totalt förbjudna.
Continue reading

Medan en ung svensk som bosätter sig i Kina och so umgås med kineser kan lära sig prata vardagskinesiska på något eller några år, så är det betydligt svårare att lära sig läsa de kinesiska tecknen. Huvudorsaken till det består av att tecknen helt och håller är symboliska och inte på något sätt anger uttalet. Så man får först lära sig vad de olika tecknen betyder och samtidigt också hur dom uttalas. Det blir en himla massa slående i ens medhavda kinesiska lexikon, som idag givetvis finns i mobilen, men ändå. Och för att hitta ett nytt tecken måste man först hitta den s.k. “radikalen” som är den del av tecknet man använder för att hitta själva tecknet. Så två slag i lexikonet för varje nytt tecken man vill lära sig alltså

ShaoLan Hsueh är en Taiwan-född entreprenör som anser att hon har ett system som gör det enklare att lära sig kinesiska än tidigare. Hon är entusiastisk och har fått fem och en halv tusen människor att satsa över två miljoner svenska kronor på gräsrotssajten Kickstarter på det här projektet

Alexandra Wolfe skriver i Wall Street Journal om ShaoLan Hsueh och hennes projekt: A New Way to Learn Chinese. Entrepreneur ShaoLan Hsueh aims to bridge the gap between East and West by teaching Westerners how to read Chinese

Continue reading

12914635144_ff29c0bb5a_n-5045238

Jag brukade läsa dussintals deckare förr om åren. När i bodde i Princeton i New Jersey så låg det ett antis som hette Cranbury Bookworm som låg i ett gammalt viktorianskt hur och som fortfarande finns kvar.

Jag tog mina två unga söner med mig och körde dit varenda lördag och köpte deckare och annat intressant. Jag fick 10 deckare i pocketformat för två dollar och givetvis böcker till barnen. Men när vi flyttade hit till Kalifornien så slutade jag läsa deckare. Det var inte längre intressant. Jag kunde alla plottar utantill och hade inte tid.

Men Paul French, som skriver om Kina, har skrivit en riktigt originell deckare från 1930-talets Beijing, som inte bara är en deckare utan också är en sann berättelse om ett riktigt kriminalfall.

Rana Mitter recenserar Paul Frenchs Book i Guardian: Midnight in Peking by Paul French – review. A gripping account of a murder in China 75 years ago

Continue reading

12578483265_67b111aa71_z-8527080

Klicka på

Den kinesiska mobilmarknaden är dynamisk, snabbt växande och lyckligtvis inte alls en kopia av den amerikanska eller europeiska.
Man behöver t.ex. inte kunna ett ord kinesiska för att använda den superpopulära appen WeChat med flera hundra miljoner användare, som jag själv använder för att kommunicera med min dotter i Beijing.

Kina kör alltså sitt eget race på den mobila marknaden, och det betyder att man också har sina egna appbutiker, som HiMarket, se bilden ovan, som nu har köpts av sökföretaget Baidu.

En annan populär kinesisk appbutik är Wandojiamed över 300 miljoner användare, som nu har fått investeringskapital från japanska Softbank.

Mayumi Negishi och Paul Mozur skriver i Wall Street Journal: Meet Wandoujia, SoftBank’s New Top Pick

Continue reading

12552188113_ae23a262ff_z-8490921

Min dotter i Den Förbjudna Staden i Beijing. 12/2/2014

Den Förbjudna Staden var det kinesiska kejserliga palatset från Mingdynastin till slutet av Qingdynastin. Det ligger i centrala Peking, Kina, och hyser nu Palace Museum. Under nästan 500 år var Den Förbjudna Staden hem för kejsarna och deras hushåll.

De 980 byggnaderna som ingår i komplexet byggdes 1406-1420 av den store Yonglekejsaren en av Kinas i särklass mest aktiva kejsare. Som även skickade ut eunucken Zheng He på en rad flottexpeditioner i Sydostasien och Indiska oceanen, Yongle-kejsaren finansierade den märkliga Yongle Dadian, ett uppslagsverk som syftade till att samla allt skriftlig kunskap i Kina, men som idag endast existerar i fragment.

Continue reading

8168315299_18aee0b275_z-8608389

Klicka på tjejerna för att komma till WeChat.

När jag chattar med min dotter som bor i Beijing, så använder vi den jättefina mobila appen WeChat, eller WeiXin som den heter på kinesiska och som ägs av det kinesiska medieföretaget TenCent.

12061470013_37d9480f25_n-2880522

Kina ligger mycket långt framme på det mobila området, med ett antal coola mobila appar, av vilka Weixin, med 300 miljoner användare, är en av de allra mest spännande.

Weixin är inte bara en klon av amerikanska appar utan en originell blandning av olika sociala nätverksverktyg. Man kan skicka bilder, korta videosnuttar, ljud, text och givetvis chatta. Gränssnittet är mycket lättanvänt, det tar som mest ett par minuter att lära sig hur man använder det.

David Barboza skriver i New York Times: A Popular Chinese Social Networking App Blazes Its Own Path

Continue reading

2168431012_2dab3010f1_z-6912357

Smoggen i Beijing

Ett fascinerande tecken på hur globaliserad jorden alltid har varit är hur vindar har fört pollen och frön mellan kontinenterna. Något som har lett till att plantor har spridit sig mellan kontinenterna. Givetvis gäller samma sak med fåglar.

Nu visar det sig att den brutala kinesiska smogen även den sprider sig från Beijing och Shanghai till Kalifornien, på ett mätbart sätt.

Edward Wong tar upp den här oroväckande historien i New York Times: China Exports Pollution to U.S., Study Finds

Continue reading

8168340338_76e4a668cb_z-8885829

Det första jag har fått lära mig av min dotter i Beijing är hur allvarliga luftföroreningarna verkligen är. En ev de första sakerna man måste göra när man anländer är att köpa en ansiktsmask.

Speciellt de senaste dagarna har varit apokalyptiska, som Edward Wong skriver i New York Times: ‘Airpocalypse’ Smog Hits Beijing at Dangerous Levels

Continue reading

11717811346_2d68835974_z-4531547

Foto USABloggen 1/1/2013 Gallerian The Place.

En dag när jag var i tonåren så fick jag för mig att jag skulle lära mig kinesiska. Orsakerna var diffusa, som dom ofta är när man är i den åldern. Jag minns att det regnade och att jag hade det tråkigt och att inga tjejer tyckte om mig. Men om jag lärde mig kinesiska så skulle det kanske sluta regna och så skulle tjejerna möjligtvis säga att “han kanske ser ut som skrutt och han kanske är dum som ett dörrhandtag, men han kan ju i alla fall kinesiska”. Det lät förhoppningsfullt och jag minns att det slutade regna redan den eftermiddagen. Men det var tyvärr också det enda som egentligen ändrade sig.

Sen när jag hade studerat kinesiska vid Stockholms Universitet i ett par terminer så kunde man ansöka om ett stipendium för att studera i Beijing.

“Du är den ende som ansöker” sade professor Göran Malmqvist, och det finns två platser, så du bör inte ha några problem.

Continue reading

11317876953_32c378acb8_z-1981809

Beijing by night.

När ens enda dotter ger sig iväg till Beijing för att lära engelska till kineserna så är den första reaktionen inte precis två tummar upp.

Men skillnaden mot när jag en gång i tiden gav mig av till Taiwan för att studera kinesiska är lyckligtvis enorm. Då fick jag telegrafera eller skriva brev. Idag ringer telefonen plötsligt och det är dottern i Beijing som talar via sin mobil.

SMS, bilder och telefonsamtal gör frånvaron mer bärbar.

Continue reading