Mat i Kalifornien: doufu med koriander och katsuobushi | Det Progressiva USA

4609867909_1172c54fa0-9129891

print-7433810 Print This Post

Pölsa och palt i alla ära, men det är något speciellt med tofu, eller doufu som det uttalas, alltså den färskostliknande produkten gjord av sojabönor som det står i Wikipedian.

Så om vi snor oss så hinner vi till ICA innan dom stänger och handlar in litet doufu, och sen är det enkelt.

Vi börjar med att hälla kokande vatten över doufun. Ja det är bäst att ta ut doufun ur paketet först och lägga det i en skål, kolla bilden ovan.

Sen låter vi doufun ligga i det kokande vattnet i någon minut. Sen vänder vi upp och ner på doufun, den ser precis likadan ut på undersidan, vi dränerar vattnet och sen häller vi ytterligare en massa hett vatten på doufuns undersida.

Låt det stå i någon minut, häll ut vattnet och nu är vi nästan klara.

Vi skär upp doufu-klumpen i mindre sammanhängande kuber, men så att hela klumpen fortfarande formar en klump. Det blir enklare för gästerna att ta då och onkel Knut kan inte lägga beslag på hela klumpen på en gång.

Sen häller vi på koriander och japanska fisksmulor, katsuobushi, fråga närmaste japan om ni inte vet var ni kan få tag på det. Det brukar finnas i östasiatiska mataffärer. Fråga någon östasiat om ni inte har koll på var närmaste östasiatiska mataffär ligger. Och om det inte finns någon i ert län så är det en jättebra orsak att flytta.

Sen på med litet sojasås och sesamolja och sen är det bara att låta doufuklumpen svalna.

Det smakar jättegott, svalt och skönt i sommarhettan. Om någon börjar bråka om pölsa så kolla först om dom är beväpnade, om inte så säg till dom att dom lever längre och blir betydligt mindre aggressiva om dom äter sån här mat.

Och nej, man kan INTE ersätta katsuobushin med surströmmingsflingor, Glöm det nu på en gång.

Technorati Tags: Kalifornien mat, Kalifornisk mat, Japansk mat, Mat i Japan, Japanese food

Svenska bloggar om: Kalifornien mat, Kalifornisk mat, Japansk mat, Mat i Japan, Japanese food