Vad kommer efter Kista? IT-städerna moderniseras | Det Progressiva USA


4820109244_b57d9df42c_z-8889390

Foto Det Progressiva USA. Gatuliv på Santa Row i San Jose i Silicon Valley. Klicka på bilden.
print-2303162 Print This Post

Esan som borde uppmärksammas är hur IT-städerna utvecklas och förändras i takt med att datorindustrin nu genomgår aldrig tidigare sedda förändringar.

När Silicon Valley och senare Kista grundades så var det när IT-företagen hade tusentals anställda och till modellen mest liknade gigantiska stålverk som man givetvis inte kunde lägga i städerna. Så man byggde IT-städer ute på bystan där IT-ingenjörerna kunde jobba i sina kasernliknande byggnader.

Det var då, idag är situationen en helt annan. Företag som Twitter kan bli världsledan med färre än 100 anställda och dagens IT-ingenjörer är inte som din farfar eller mormor, dom vill bo i centrum och gå på restaurang och festa kring Sturen som alla andra. Vilket är varför SOMA-distriktet i södra San Francisco nu växer så det knakar.

Dagens IT-ingenjörer är definitivt inte som 1970-och 1980-talets nördar.

T.om. det dödstråkiga San Jose har blivit coolt, som bilden från köpcentret Santana Row med utomhuskaféer och coola inneställen ovan visar.

Web 2.0 och öppen kod och nu pekskärmsmobiler och läsplattor betyder att IT-företag kan förläggas inne i städerna precis som Statsrådsberedningen, Operan och UD.

Malmö håller överäskande på att bli en IT-stad och jag gissar att Söder, Götet och Uppsala också kommer att kunna utveckla som IT-städer.

Om Kista överlever vet jag inte. Är det någon som vet om även Kista håller på att förändras?

Technorati Tags: Silicon Valley, Startupföretag, Riskkapital, Stanford University, Berkeley University, Palo Alto, IT, Google, Facebook, Twitter, Apple, Cupertino, Intel, Santana Row, Kista

Svenska bloggar om: Silicon Valley, Startupföretag, Riskkapital, Stanford University, Berkeley University, Palo Alto, IT, Google, Facebook, Twitter, Apple, Cupertino, Intel, Santana Row, Kista